Rampa ecologica brasov

Lucrările de extindere a rampei ecologice a Brașovului au fost finalizate

  • Investiția în amenajarea unei noi celule, în care vor putea fi depozitate 900.000 de tone de deșeuri în următorii cinci ani, a fost exclusiv privată și s-a ridicat la suma de 2 milioane de euro

       Brașovul nu va avea probleme în ceea ce privește depozitarea deșeurilor în următorii cinci ani, după ce compania Fin-Eco, care administrează rampa ecologică de la marginea municipiului, a definitivat lucrările de amenajare a celei de-a treia celule de stocare a reziduurilor. Această amenajare era absolut necesară pentru a nu exista riscul ca atât Brașovul, cât și zona limitrofă, să nu mai aibă loc pentru depozitarea gunoiului, ținând cont că pe poarta haldei intră, zilnic, 500 de tone de deșeuri. Astfel, prima celulă s-a umplut deja, ajungând la capacitatea maximă de 1 milion de tone, iar cea de-a doua celulă se va umple şi ea până la finele anului.
       Fin-Eco a demarat lucrările de amenajare a celei de-a treia celule încă din primăvară, investiția totală ridicându-se la suma de 2 milioane de euro și fiind suportată în totalitate de către compania privată. În scurt timp, în nou celulă vor putea fi depozitate primele camioane cu deșeuri.

Ce înseamnă construcția unei rampe ecologice

       Construcţia acestei celulele nu a fost deloc simplă. Pentru a fi o rampă ecologică, în primul rând, aceasta a trebuit să fie impermeabilizată față de solul în care a fost construită. „Pentru impermeabilizare, după ce s-a finalizat săpătura, s-a aplicat un strat de 40 – 50 de cm de argilă, dar și o serie de materiale geosintetice: bentonită, geomembrană și geotextile. În plus, au fost montat tuburi orizontale de drenaj care vor prelua lichidul rezidual ce se lasă din gunoi. Acesta este va fi colectat într-un bazin ce este și el impermeabilizat, iar în final va ajunge în stația de epurare. Totodată, se montează tuburi verticale pentru colectarea biogazului, care se formează în groapă. Totodată, și stația de epurare aferentă depozitului ecologic este un alt exemplu de bune practici în lupta împotriva mediului înconjurător. În această stație, apa reziduală se adună în celula ecologică, se curăță perfect și se reintroduce înapoi în circuitul apei în natură”, a explicat directorul rampei ecologice Fin-Eco, Mihai Ion. Noua celulă are o durată de viață de cinci ani, iar în aceasta vor putea fi înmagazinate 900.000 de tone de deșeuri, muntele format urmând să se ridice la o înălțime de 25 de metri de la nivelul solului. După ce se umple fiecare celulă, protecția mediului continuă. Rampa se acoperă cu pământ vegetal, se înierbează și se plantează arbuști de talie mică. „După închiderea celulei, se impermeabilizează și la suprafață pentru a avea loc o fermentație anaerobă pentru producerea biogazului, care se va capta și se va arde pentru a se produce energie termică și electrică”, a precizat Mihai Ion.

Uzina verde de lângă rampă

       Rampa ecologică este o adevărată uzină verde, pe lângă depozitul ecologic, în cadrul haldei funcționând și o stație de sortare și reciclare, dar și stația de epurare a apelor reziduale, iar pe viitor, urmează să fie deschisă stația de captare a biogazului și obținerea de pământ vegetal prin compostarea fracției umede. Investițiile derulate de Fin-Eco în protecția mediului au fost remarcate la nivel național, compania fiind anul acesta premiată în Topul Național al Firmelor la Secțiunea tratarea și eliminarea deșeurilor. Nu în ultimul rând, societatea s-a implicat încă din 2002, de la înființare, în realizarea unui proiect major de recuperare și protecție a mediului înconjurător: sistemul integrat de management al deșeurilor în zona Brașov, un real model de prevenire a poluării solului, apelor și aerului.

Urmează construcția altor trei celule

       Proiectul haldei ecologice de la Braşov mai include amenajarea altor trei noi celule, pe măsură ce se va umple şi ultima nou construită. „Stația de sortare, preluare și depozitare are o capacitate suficient de mare să poată prelua integral deșeurile de la toți operatorii de salubritate județeni și zonali”, a asigurat reprezentantul Fin-Eco. De asemenea, administratorul rampei vrea să mărească volumul deșeurilor sortate și reciclate, pentru ca perioada de exploatare a unei celule de stocare să crească. Din cele 500 de tone de gunoi care intră zilnic pe poarta haldei, 150 de tone ajung în stația de sortare, unde tocătorul reduce dimensiunile deșeurilor, iar prin niște ciururi speciale este separată partea umedă de cea uscată. Partea umedă ajunge în rampă, iar 60% din gunoaiele care intră în staţia de sortare ajung pe banda specială unde 12 persoane separă materialele reciclabile de gunoiul care nu mai poate fi folosit. Se recuperează foliile, PET-urile și alte materiale plastice, dar și fierul, hârtia sau aluminiul, care se compactează și se trimit la reciclatori finali, cel reintroduc în circuitul de producție. Extinderea rampei ecologice este unul dintre paşii importanţi făcuţi de Fin-Eco pentru un mediu mai curat şi o lume mai civilizată în întreaga zonă a Braşovului.

Contact

0268 477 252
office@fin-eco.ro
Ghimbav, str Hermann Oberth, nr.25, Romania

Gestionare depozit ecologic

+40 724 204 828

Proiectare si realizare depozite ecologice pentru deseuri:

0268 477 252
0268 410 435